Είπαν για εμάς
Λουτράκι, 28–30 Ιουνίου 2019
Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να συμμετέχουν με παρουσίαση ελεύθερης ανακοίνωσης ή e-poster καλούνται να υποβάλουν μέχρι την 1η Μαΐου 2019 τη σχετική περίληψη της εργασίας τους, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν καθοριστεί.
Για μια ακόμη χρονιά, οι εκδόσεις “Οδοντιατρικό Βήμα” στηρίζοντας το έργο των νέων επιστημόνων προκηρύσσουν, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη της Οργανωτικής Επιτροπής του 19ου Παμπελοποννησιακού Οδοντιατρικού Συνεδρίου, το βραβείο “Ιωάννης Καρκατζούλης”, το οποίο θα απονεμηθεί στην καλύτερη ελεύθερη ανακοίνωση.
Σκοπός του βραβείου είναι η υποστήριξη, η αναγνώριση και η προβολή της ερευνητικής δραστηριότητας των νέων επιστημόνων (προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών) στο χώρο της Οδοντιατρικής.Το βραβείο συνίσταται στην απονομή τιμητικού τίτλου στον ερευνητή και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο αξίας 500 ευρώ.
Bραβείο καλύτερου e-poster
Το «Οδοντιατρικό Βήμα» σε συνεργασία με την Ivoclar Vivadent προσφέρει σε έναν τυχερό που θα παρακολουθήσει τις εργασίες του 19ου Παμπελοποννησιακού Οδοντιατρικού Συνεδρίου τη δυνατότητα να ταξιδέψει στη Βουδαπέστηκαι να παρακολουθήσει εντελώς δωρεάν το Διεθνές Συνέδριο για την Αισθητική Οδοντιατρική της Ιvoclar Vivadent που θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Νοεμβρίου 2019 στο συνεδριακό κέντρο της Βουδαπέστης. To πακέτο δώρου καλύπτει τη διαμονή, τα αεροπορικά εισιτήρια και το κόστος εγγραφής στο συνέδριο.
*Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν οι σύνεδροι (οδοντίατροι/μεταπτυχιακοί φοιτητές), οι οποίοι έχουν τακτοποιήσει οικονομικά την εγγραφή τους στο συνέδριο. Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.
Οδοντιατρικό Βήμα, τηλ: 210 3814939, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Κατσούλας Επαμεινώνδας
Καρκαζής Ηρακλής
Καθηγητής ΕΚΠΑ
Η Ημερίδα Κινητής Προσθετικής που διοργάνωσε ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Κορινθίας το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018 σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Την εκδήλωση παρακολούθησαν με ζωηρό ενδιαφέρον οδοντίατροι από όλη την Πελοπόννησο και την Αττική στην κατάμεστη αίθουσα του συνεδριακού χώρου του ξενοδοχείου SIKYON COAST στο Ξυλόκαστρο.
Ο πρόεδρος του ΟΣΚ κ. Νώντας Κατσούλας στην εισαγωγική ομιλία του, αφού ευχαρίστησε τους ομιλητές και τους παρευρισκομένους συναδέλφους, τους οποίους προέτρεψε να παρακολουθήσουν τις εργασίες του 18ου Παμπελοποννησιακού Συνεδρίου, μίλησε για την αξία της Κινητής Προσθετικής στην καθημερινή Οδοντιατρική Πράξη.
«…η επιλογή των κινητών προσθέσεων ως αξιόπιστης λύσης αποκατάστασης, δε συνδέεται πάντοτε με την οικονομική αδυναμία των ασθενών για εναλλακτικές λύσεις, συγκριτικά με τις
οποίες έχει μικρότερο κόστος. Σε αρκετές περιπτώσεις υπαγορεύεται ως θεραπεία επιλογής από την κατάσταση των μαλακών και των σκληρών ιστών του στόματος, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελεί τη μοναδική λύση. Επίσης συχνά αποτελεί επιλογή των ασθενών ως λιγότερο επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία αποκατάστασης, για την οποία συνήθως δεν απαιτείται ουδεμία χειρουργική επέμβαση, - πλην των περιπτώσεων εκείνων που είναι απαραίτητη η προ-προσθετική χειρουργική διευθέτηση των μαλακών και των σκληρών μορίων.
Ακόμη η χρήση των κινητών προσθέσεων ως προσωρινών ή μεταβατικών αποκαταστάσεων, δεν αναιρεί την υποχρέωση του οδοντιάτρου να γνωρίζει τους κανόνες της άρτιας κατασκευής τους και της λειτουργικής τους επάρκειας, πόσω μάλλον όταν οι κινητές προσθέσεις αποτελούν επιεμφυτευματικές αποκαταστάσεις» τόνισε.
«Με αυτά τα δεδομένα πιστεύω ότι θα πρέπει αφενός οι Οδοντιατρικές Σχολές να αναπροσαρμόσουν τα προγράμματα σπουδών τους στον τομέα της Προσθετολογίας, αποκαθιστώντας το ειδικό βάρος της Κινητής προσθετικής και αφετέρου οι επιστημονικοί φορείς των οδοντιάτρων να επανεκπαιδεύσουν τα μέλη τους στο γνωστικό αυτό αντικείμενο» κατέληξε ο κ. Κατσούλας.
Ο κ. Αλκιβιάδης Ζήσης, Καθηγητής Κινητής Προσθετικής ΕΚΠΑ άνοιξε το επιστημονικό πρόγραμμα με θέμα τις «Κλινικές εφαρμογές των μαλακών επιστρωμάτων στις κινητές προσθέσεις» και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις ενδείξεις των εφαρμογών αυτών. Στη συνέχεια ο Αν. Καθηγητής ΕΚΠΑ κ. Μ. Σωτηρίου ανέπτυξε τις «Κλινικές εφαρμογές των σκληρών επιστρωμάτων» καθώς και τις «Αναπροσαρμογές των κινητών προσθέσεων». Ο Αν. Καθηγητής ΕΚΠΑ κ. Ηρακλής Καρκαζής μίλησε για πρώτη φορά με θέμα «Μερικές οδοντοστοιχίες επί εμφυτευμάτων», παρουσιάζοντας ενδιαφέρουσες περιπτώσεις. Ένα κεφάλαιο που δεν έχει αναπτυχθεί όσο θα έπρεπε, αν και είναι τόσο χρήσιμο στην πράξη. Την εκδήλωση έκλεισε ο Επ. Καθηγητής Νίκος Πολυχρονάκης που αναφέρθηκε στα «Μη μεταλλικά υλικά για την κατασκευή μερικών οδοντοστοιχιών» αναλύοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των υλικών αυτών.
Η ημερίδα άφησε άριστες εντυπώσεις σε όλους όσοι την παρακολούθησαν, τόσο για τη θεματολογία της και για το υψηλό της επιστημονικό επίπεδο, όσο και για την άρτια διοργάνωση και
φιλοξενία, που όπως πάντα ξέρει να προσφέρει ο ΟΣΚ και ο δραστήριος πρόεδρός του κ. Νώντας Κατσούλας.
Μετά την επιτυχημένη εκδρομή του ΟΣΚ στη Ρουμανία το Σεπτέμβρη του 2017 και την πραγματοποίηση Ελληνο-Ρουμανικής επιστημονικής ημερίδας στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου CAROL DAVILA του Βουκουρεστίου, ο ΟΣΚ πραγματοποίησε από τις 25 έως 30 Σεπτεμβρίου 2018 εκπαιδευτική και ψυχαγωγική εκδρομή στο Βελιγράδι.
Ο Πρόεδρος του ΟΣΚ κ. Νώντας Κατσούλας μετά από επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Σερβικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και υπεύθυνο του επιστημονικού προγράμματος του Συνεδρίου, Καθηγητή VitomirS Konstantinovic, πέτυχε να παραχωρηθούν δύο ώρες από το επίσημο πρόγραμμα του 17ου Σερβικού Οδοντιατρικού Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό χώρο «Sava Centar» του Βελιγραδίου από τις 27 έως 29 Σεπτεμβρίου 2018, για εισηγήσεις μελών του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κορινθίας.
Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του ΟΣΚ που απηύθυνε χαιρετισμό στα ελληνικά, με ταυτόχρονη μετάφραση στα σερβικά, τονίζοντας τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που ενώνουν τον Ελληνικό και τον Σερβικό λαό και εξέφρασε την επιθυμία ότι «η γνωριμία αυτή θα αποτελέσει την απαρχή μιας συνεργασίας επιστημονικής και κοινωνικής μεταξύ των δύο επιστημονικών φορέων». Εκ μέρους της ελληνικής αντιπροσωπείας μίλησαν τρία μέλη του ΟΣΚ με θέματα Εμφυτευματολογίας σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο του συνεδρίου.
Συγκεκριμένα, έγιναν οι εξής εισηγήσεις:
- «Implant placement in the esthetic zone», Ηλίας Σμαράγδας,
- «Approaches in the treatment of failing implants», Γιώργος Γιαννέλης,
- «Treatment of atrophic maxilla using sinus lifting techniques», Βασίλειος Κατσούλας.
Την επιστημονική ενότητα έκλεισε ο Ομ. Καθηγητής Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής ΑΠΘ κ. Στυλιανός Δαλαμπίρας με θέμα: «Minor Intraoral Surgical Procedures».
«Ήταν μεγάλη τιμή για τον Σύλλογό μας η παραχώρηση μιας ζώνης του επιστημονικού προγράμματος διάρκειας δύο ωρών για εισηγήσεις από συναδέλφους μέλη του ΟΣΚ στο 17ο Σερβικό Οδοντιατρικό Συνέδριο. Τις εισηγήσεις αυτές που έγιναν στην αγγλική γλώσσα παρακολούθησαν εκτός από τα μέλη του Συλλόγου μας που συμμετείχαν, ο Πρόεδρος της Σερβικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και υπεύθυνος του συνεδρίου, αρκετοί καθηγητές της Οδοντιατρικής και πολυπληθές ακροατήριο Σέρβων οδοντιάτρων.
Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον καθηγητή κ. VitomirS Konstantinovic για τη δυνατότητα που έδωσε στο Σύλλογό μας να συμμετάσχει με εισηγητές στο Συνέδριο καθώς και τον φίλο Καθηγητή Στέλιο Δαλαμπίρα για την πολύτιμη αρωγή στις προσπάθειες του Συλλόγου μας», δήλωσε στο «ΟΒ» ο πρόεδρος του ΟΣΚ κ. Νώντας Κατσούλας (5). «Ήταν μια επιτυχημένη εκδρομή που εκπλήρωσε τους στόχους της.
Στον μεν επιστημονικό τομέα με την επίσκεψη-ξενάγηση στην Οδοντιατρική Σχολή του Βελιγραδίου καθώς και στις κλινικές της Χειρουργικής Στόματος και της Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, με την παρακολούθηση ενός τριημέρου συνεδρίου και την προβλεπόμενη μοριοδότηση και με τη συμμετοχή ως ομιλητών μελών του Συλλόγου μας. Στον δε πολιτιστικό και ψυχαγωγικό τομέα με την ξενάγηση στα αξιοθέατα του Βελιγραδίου, τις επισκέψεις στα μουσεία, την ολοήμερη εκδρομή στην όμορφη πόλη Novi Sad, τη γνωριμία με τους Σέρβους συναδέλφους ιδιαίτερα στο Gala του Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε σε παραδουνάβιο restaurant με ζωντανή μουσική, τραγούδι, χορό και πολύ κέφι. Ακόμα η εκδρομή αυτή ήταν μια ευκαιρία για τους συναδέλφους, απαλλαγμένοι από τα «δεσμά» του οδοντιατρείου να χαλαρώσουν, να χαρούν, να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους και να συσφίξουν τις σχέσεις τους», κατέληξε ο κ. Κατσούλας.
Στην εκδρομή συμμετείχε και ο Πρόεδρος του ΟΣ Αρκαδίας κ. Πάνος Γιαλαμάς, ο οποίος δήλωσε στο «ΟΒ»: «Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Κορινθίας για μια ακόμη φόρα μέσα από τις πρωτοβουλίες του και κυρίως μέσα από το ανήσυχο πνεύμα του προέδρου του, κ. Κατσούλα, μας εντυπωσίασε, όχι γιατί διοργάνωσε μια τοπικού χαρακτήρα εκδήλωση, αλλά γιατί έβαλε την σφραγίδα του σε ένα συνέδριο ευρωπαϊκής εμβέλειας. Μέσα από την εκδρομήαποστολή επιστημονικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, μέσα από τις ομιλίες-παρουσιάσεις εξεχόντων συνάδελφων, οι συμμετέχοντες διεύρυναν τους ορίζοντές τους και πλούτισαν τις γνώσεις τους. Η συμμετοχή μας στο συνέδριο στο Βελιγράδι, μας άφησε γλυκιές αναμνήσεις. Ο απολογισμός της εκδρομής ήταν θετικότατος, οι παραστάσεις μας υπέροχες και οι αναμνήσεις τους θα μας συνοδεύουν. Σας ευχαριστούμε εγώ και η σύζυγός μου που ήμασταν μέλη αυτής της αποστολής. Πάντα τέτοια πρόεδρε!!!!!!!!»
Στην κατάμεστη αίθουσα του κινηματογράφου «Φλοίσβος» στην Κόρινθο πραγματοποιήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2018 η επιστημονική ημερίδα Παιδοδοντίας & Ενδοδοντίας του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κορινθίας (ΟΣΚ).
Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής Παιδοδοντίας ΕΚΠΑ κ. Κώστας Ουλής, ο Καθηγητής και Δ/ντης Ενδοδοντίας της Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ κ. Πάνος Πανόπουλος και η Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδοδοντίας κ. Σωτηρία Γκιζάνη.
Η προσέλευση ξεπέρασε τα συνήθη υψηλά standards στα οποία μας έχει συνηθίσει ο ΟΣΚ, αφού συμμετείχαν εκτός από Κορίνθιους οδοντιάτρους, οδοντίατροι από όλη την Πελοπόννησο και από την Αθήνα.
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΟΣΚ κ. Νώντας Κατσούλας «σκοπός της ημερίδας είναι να αναδειχθεί ολόκληρο το πεδίο οδοντιατρικών υπηρεσιών που μπορεί και πρέπει να παρέχει ο οδοντίατρος στα παιδιά, αφού καλύπτει όλο το φάσμα της οδοντιατρικής φροντίδας της οικογένειας συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών».
Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Ουλής με θέμα «Από τη διάγνωση στην αντιμετώπιση καθημερινών οδοντιατρικών προβλημάτων στη νεογιλή και μεικτή οδοντοφυΐα παιδιών». Με τη «Θεραπεία του πολφού στα νεογιλά δόντια και την αποκατάσταση των οπισθίων νεογιλών δοντιών» ασχολήθηκε στην εισήγησή της η κ. Γκιζάνη. Τη σκυτάλη παρέλαβε ο κ. Πανόπουλος, ο οποίος με
τρόπο απλό και γλαφυρό ανέπτυξε την «Ενδοδοντική αντιμετώπιση των μονίμων δοντιών με ανοικτό ακρορρίζιο», ενώ η «Αντιμετώπιση του τραύματος των μόνιμων δοντιών» ήταν η τελευταία εισήγηση από τον κ. Ουλή.
Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε τιμητική εκδήλωση για τον Κορίνθιο Καθηγητή κ. Κώστα Ουλή. Μίλησαν ο Πρόεδρος του ΟΣΚ κ. Νώντας Κατσούλας και ο πρώην Πρόεδρος του ΟΣΚ, συμφοιτητής του τιμώμενου κ. Δημήτρης Μάρκου. Εμφανώς συγκινημένος ο κ. Ουλής, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του ΟΣΚ για την τιμητική διάκριση που του απένειμαν.
Ήταν μια ξεχωριστή εκδήλωση που απέδειξε ότι ο ΟΣΚ, εκτός από τις άψογες επιστημονικές ημερίδες που διοργανώνει, ξέρει να τιμά ανθρώπους που διακρίθηκαν για το επιστημονικό τους έργο.
Ο Oδοντιατρικός Σύλλογος Κορινθίας διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία την Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου 2018 την ημερίδα με τίτλο «Αιτίες αστοχίας μεταλλοκεραμικών αποκαταστάσεων». Η επιστημονική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον κινηματογράφο «Φλοίσβο» στην Κόρινθο και η ανταπόκριση του οδοντιατρικού κόσμου υπήρξε μεγάλη και σε αυτή την επιστημονική εκδήλωση του ΟΣΚ, ο οποίος μας έχει συνηθίσει σε άρτιες οργανωτικά εκδηλώσεις σε θέματα αιχμής. Ομιλητές της ημερίδας ήταν οι κ.κ.: Χαρά Παπαδοπούλου, MSc στην Ενδοδοντία, Τριαντάφυλλος Παπαδόπουλος-Καθηγητής Βιοϋλικών ΕΚΠΑ, Αθηνά Μπακοπούλου-Επίκουρη Καθηγήτρια Ακίνητης Προσθετικής ΑΠΘ, Γεώργιος Πασιάς-Εργαστηριούχος Οδοντοτεχνίτης και Αριστείδης Γαλιατσάτος-Επίκουρος Καθηγητής ΑΤΕΙ Αθηνών.
Οι ομιλητές ανέπτυξαν, ο καθένας από τη δική του σκοπιά, το κεντρικό θέμα της ημερίδας και αναφέρθηκαν σε όλα τα στάδια κατά τα οποία μπορούν να προκύψουν αστοχίες στις μεταλλοκεραμικές αποκαταστάσεις, από τα υλικά, μέχρι την κλινική και την εργαστηριακή διαδικασία.
Τις ενδιαφέρουσες ομιλίες ακολούθησε ένας γόνιμος διάλογος ανάμεσα στους συμμετέχοντες και τους εισηγητές από τον οποίο προέκυψαν χρήσιμες συμβουλές για την καθημερινή κλινική πράξη.