Πλάτων

“Αληθινός γιατρός είναι ο άρχων των σωμάτων, και όχι ο εκμεταλλευτής τους.”

To ακριβές έτος ίδρυσης του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κορινθίας ως νομικού προσώπου, δεν μας είναι γνωστό και μέχρις ότου βρεθούν και άλλες έγγραφες αναφορές, θα δεχθούμε σαν πιθανή την χρονολογία 1946. Για την άντληση πληροφοριών και τεκμηρίωση όσων πιο κάτω καταγράφονται, ερευνήθηκαν τα αρχεία του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κορινθίας, δημόσια έγγραφα και ιστοσελίδες του διαδικτύου. Τέλος, αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία προσέφεραν οι πρεσβύτεροι εν ζωή ευρισκόμενοι συνάδελφοι αλλά και οι απόγονοι των πρωτοπόρων Οδοντιάτρων.

 

1927

Οι πρώτοι Οδοντίατροι

O Ιωάννης Μπ. ήταν ο πρώτος Οδοντίατρος που εγκαταστάθηκε και σταδιοδρόμησε στην Κορινθίας. Ακολούθησαν την επομένη χρονιά ο Αθ. Φ. και ο Π. Μ.. Ήταν όλοι τους πτυχιούχοι του νεοσύστατου Οδοντιατρικού Σχολείου των Αθηνών. Εξαιτίας των δύσκολων καιρικών και των συγκοινωνιακών συνθηκών που χαρακτήριζαν την περιοχή μας και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων, εκτός από τα επίσημα, διατηρούσαν υποτυπώδη ιατρεία και σε άλλες πόλεις και κεφαλοχώρια, τα οποία επισκέπτονταν τακτικά σε καθορισμένες ημέρες. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός των ιατρείων ήταν ιδιαίτερος λιτός και περιελάμβανε μηχανοκίνητη πολυθρόνα, πτυελοδοχείο και ποδοκίνητο οδοντογλύφανο. Η άνεση και η ταχύτητα που προσέφερε η ηλεκτροκίνηση των κοπτικών χειρολαβών στις μεταπολεμικές γενιές οδοντιάτρων, ήταν παντελώς άγνωστη στην περιοχή μας εκείνη την εποχή και η άσκηση της οδοντιατρικής ήταν ιδιαίτερα κοπιαστική.
1946

Οι πρώτες γραπτές αναφορές

Την ύπαρξη εφταμελούς Οδοντιατρικού Συλλόγου Κορινθίας κατέγραψε ο νομίατρος Κορινθίας στην ετήσια εννεασέλιδη έκθεσή του, δίχως να γίνεται οποιαδήποτε αναφορά στην νομική του μορφή.

Pin It

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων


Ιούνιος 2024
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Σύνδεση Χρήστη


Τελευταία Νέα


Είπαν για εμάς


Οδοντιατρεία Νομού Κορινθίας


“Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν.” — Ιπποκράτης