Περιοδοντολογία

Οι νόσοι των περιοδοντικών ιστών, ή περιοδοντικές νόσοι, είναι κυρίως φλεγμονώδεις διεργασίες που αφορούν τους ιστούς που περιβάλλουν το δόντι, όπως τα ούλα, το στηρικτικό οστό και τον χώρο μεταξύ της ρίζας του δοντιού και το οστό (περιρρίζιο). 

Μπορούν να προσβάλουν όλα τα άτομα ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Η περιοδοντική νόσος αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες απώλειας των δοντιών. Οι περισσότεροι ασθενείς που πάσχουν δεν το γνωρίζουν, εφόσον στις πλείστες των περιπτώσεων δεν εμφανίζεται πόνος. Εάν όμως διαγνωσθεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα η νόσος θεραπεύεται. 

1. Γιατί τα ούλα μου αιμορραγούν? 

Όταν τα δόντια δεν βουρτσίζονται σωστά κατακρατούνται μικρόβια. Όταν αυτά πολλαπλασιαστούν τα ούλα αντιδρούν με φλεγμονή, (κοκκινίζουν και αιμορραγούν).

2. Γιατί τα δόντια μου κουνιούνται? Και γιατί δεν υπάρχει πόνος?

Πολλές φορές τα μικρόβια τα οποία δεν καθαρίζονται από τα δόντια προχωρούν μεταξύ δοντιού και ούλου και αρχίζουν να καταστρέφουν το οστό το οποίο στηρίζει το δόντι. Όταν αυτή η καταστροφή προχωρήσει σε βάθος το δόντι αρχίζει να κουνιέται. Γενικά οι περιοδοντικές νόσοι δεν εμφανίζουν πόνο.

3. Είναι δυνατόν το πρόβλημα να εμφανιστεί απότομα? 

Συνήθως η πρόοδος της περιοδοντικής νόσου είναι χρόνια και χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα να εξελιχθεί και εμφανίζεται σε ενήλικα άτομα. Η έγκαιρη διάγνωση παίζει τεράστιο ρόλο στο είδος της θεραπείας που θα ακολουθηθεί. 

Σε σπάνιες περιπτώσεις, λόγω επιθετικών μικροβίων το πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί απότομα αλλά συνήθως σε εφήβους ή νεαρά ενήλικα άτομα. 

4. Η θεραπεία είναι επώδυνη? 

Όχι. Η θεραπεία όταν απαιτείται γίνεται με χρήση τοπικού αναισθητικού. Τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται καν παυσίπονο μετά τη θεραπεία. Κάποιες φορές υπάρχει ελαφρά ενόχληση η οποία ελέγχεται πολύ εύκολα με απλά παυσίπονα. 

5. Τα δόντια μου μετά τη θεραπεία είναι ευαίσθητα στο ζεστό ή κρύο. Είναι φυσιολογικό? 

Ναι. Πολλές φορές υπάρχει μια απλή ευαισθησία η οποία εξαφανίζεται μετά από λίγες μέρες. Αν το πρόβλημα είναι έντονο αντιμετωπίζεται με ειδικά σκευάσματα.

6. Χρειάζεται οπωσδήποτε χειρουργική αντιμετώπιση? 

Όχι. Πρώτα η θεραπεία ξεκινά συντηρητικά με τη χρήση ειδικών εργαλείων για καθαρισμό και απομάκρυνση των μικροβίων και οδηγίες στοματικής υγιεινής στον ασθενή για ορθή χρήση οδοντόβουρτσας, νήματος ή μεσοδόντια βουρτσάκια. 

Αν η συντηρητική θεραπεία δεν μπορέσει να θεραπεύσει πλήρως το πρόβλημα τότε και μόνο τότε προτείνεται χειρουργική αντιμετώπιση. 

7. Για πόσο καιρό πρέπει να βουρτσίζω τα δόντια μου όπως μου έδειξε ο οδοντίατρος? Και για πόσο καιρό πρέπει να χρησιμοποιώ βουρτσάκια ή νήμα? 

Για πάντα. Η θεραπεία και η διατήρηση της εξαρτάται από αυτό. Αν δεν τηρούμε τις οδηγίες στο σπίτι τα μικρόβια θα πολλαπλασιαστούν και πάλι και το πρόβλημα θα επανέλθει.

8. Πρέπει να με παρακολουθεί τακτικά ο οδοντίατρος μου? 

Βεβαίως. Σε ασθενείς με περιοδοντίτιδα τα διαστήματα αυτά μπορεί να είναι συχνότερα από 6 μήνες. Ο λόγος είναι η αποφυγή υποτροπής της νόσου.

9. Η θεραπεία με LASER είναι αναγκαία? 

Όχι. Το LASER είναι ένα πολύ υποσχόμενο μέσο στην οδοντιατρική αλλά ακόμη δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να αντικαταστήσει τις άλλες μεθόδους και δεν προσφέρει κατ’ ανάγκη καλύτερα αποτελέσματα.

Pin It
Γράφτηκε από τον/την Super User
Κατηγορία: Ο Σύλλογος
Εμφανίσεις: 3214

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων


Νοέμβριος 2024
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Σύνδεση Χρήστη


Τελευταία Νέα


Είπαν για εμάς


Οδοντιατρεία Νομού Κορινθίας


“Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν.” — Ιπποκράτης